Stolpnica Bršljin

Katarina Fortun, Iva Panjan

Mentor: doc. dr. Tomaž Slak, konzultantka: Lana Strle

Projekt je postavljen na severni del novega naselja v Bršljinu. Na jugu so predvideni novi stanovanjski bloki, zato sva se odločili za postavitev dominante novemu delu s stolpnico, ki je razdeljena na javni in zasebni del. Koncept sledi ideji integracije narave v stolpnico z pasom konstrukcije za rastlinje.

Z obliko konstrukcije zelenja objamemo javno površino s pogledom na potok ter ustvarimo vabljiv pogled iz javne poti ob potoku. Zelenje hkrati zastira pogled na obstoječo tovarno Urse, ponovi se na vzhodu in zahodu in na tem delu se ustvarijo terase stanovanj. Ustvarimo prijeten ambient ki se uporablja kot kavarna in čitalnica. Stolpnica ima 2 nadstropji podzemne garaže, ki se ločuje na javno in zasebno. V pritličju se nahaja knjižnica, ki se razprostira tudi v podzemni del-čitalnico. Višja nadstropja tvorijo kavarno, fitnes in prostor za druženje, nato pa sledijo stanovanja. Oblika tlorisa je pravkotona, osnovna konstrukcija je armirano betonska, zelenje pa je fiksirano na njo z jekleno konstrukcijo.

#urbanistični modeli stanovanjske zazidave #stavba mešane rabe #nove stanovanjske tipologije #naravno prezračevanje #mesto in zelene površine

icon-prev
icon-next