Atrox kongresni center

Aleksandar Janevski

Mentor: doc. dr. Tomaž Slak, konzultantka: Lana Strle

Na novo zasnovano stavbo naj bi zgradili na dani lokaciji, ki se nahaja v Bršljinu v Novem mestu.

Zasnoval sem zgradbo z večnamenskim značajem (hibrid) in poskušal narediti strukturo, ki bo v konceptu skladna s sosednjimi zgradbami, vendar z izrazitim arhitekturnim znakom, ki ji daje posebne lastnosti in značilnosti.

Na novo zgrajena stavba je sestavljena iz nizkega dela, ki se razvija v dveh nivojih, na njej pa je nadgrajena visoka arhitekturna zgradba s nadstropji P + 11. Ta dva dela sta postavljena pravokotno drug na drugega, z osrednjim delnim prekrivanjem pravokotne oblike. Vertikalna komunikacija ima dva para stopnic in dve jedri z dvigali, nameščenimi v središču, kar omogoča enostaven dostop do zgornjih nadstropij stavbe.Med jedroma je puščen odprt atrij po vsej višini.

V pritličju na jugovzhodni strani prevladuje avditorij, ki je razvit na dveh nivojih, ob njem pa na severni strani knjižnica, v sosednem prostoru pa namenski prostor za različne dogodke ali čitalnica. V pritličju nižjega volumna, je trgovina s skladiščem, na jugu pa je luksuzna restavracija.

Javne vsebine se razvijajo tudi na naslednjih treh platformah, organizirane tako, da se med seboj povežejo in funkcionalno dopolnjujejo. Vsebinsko se prepletajo dve veliki trgovini v nizkem delu objekta ter učilnice, sejne sobe, konferencijske dvorane, bar, prostori za sedenje ter pisarne odprtega in zaprtega tipa. Od 4. do 11. nadstropja je hotel z 9 sobami in 3 luksuznimi apartmaji.

Fasada objekta je iz lesenih lamel, ki pokrivajo okna in stene, delno prikrivajo kaj se dogaja v notranjosti stavbe ter učinkovito ščitijo stavbo in prostore pred soncem obenem pa nudi lepe ambiente in igre s sencami v notranjosti stavbe, ki jo nudi lesena struktura.

#stavbe mešane rabe #prostori izobraževanja #stavbe za turizem #stavbe za strokovno izobraževanje #hibrid

icon-prev
icon-next