Bršljin N17

Jure Horvat

Mentor: doc. dr. Tomaž Slak, konzultantka: Lana Strle

Projekt je lociran na severnem delu novega naselja v Bršljinu, ki se razteza med tovarno Ursa in železniško postajo Bršljin. S projektom sem sledil ideji o postavitvi nove dominante v prostoru, saj je razen Ursinega dimnika ta lokacija nima. Ob vstopu te tako privabita dve stolpnici, ki tvorita portal v novo zasnovano naselje. Med njima je oblikovan nov trg, ki se proti reki odpira, proti severu pa ga zamejijo drevesa. Višja stolpnica ima 17 nadstropji v katerih se nahajajo trgovine, pisarne, bari, klubski prostori in hotel. Programi se ločijo z odprto etažo, ki služi druženju in sprostitvi.

V pritličju se nahaja avla z recepcijo in informacijami ter manjša kavarna. Sledijo tri nadstropja trgovin, šest nadstropji pisarn in tri nadstropja namenjena hotelu. Oblika tlorisa je trikotna, s tem dobimo na dveh fasadah podobno količino sončnega obsevanja in kvalitetne poglede. Na severno strani je jedro z ločenimi komunikacijami za različne programe. Arhitektura objekta se prepleta s konstrukcijo po obodu, ki omogoča vmesni odprti etaži z lepimi pogledi na Portoval in Krko.

#stavbe mešane rabe #javni prostor #prilagodljivost v arhitekturi #od sobe do mesta – raziskava prostorskih razmerij #hibrid

icon-prev
icon-next