Nova Fakulteta za šport

Neža Jaki, Ana Pečnik

Mentor: prof. Jurij Sadar, u.d.i.a.

Asistentka: Ana Kreč, m.i.a.

Zaradi prostorske stiske na obstoječi Fakulteti za šport na Kodeljevem v Ljubljani predlagava novo lokacijo na območju Bežigrajskega kampusa, ob obstoječem športnem parku Stožice. Tako bi fakulteta lahko vnovčila ves svoj potencial, se prostorsko razširila ter s svojo športno infrastrukturo obogatila športni park Stožice in stanovanjsko območje v okolišu. Ker so na lokaciji predvideni tudi novi študentski domovi sva jih vključili v urbanistično zasnovo prostora, ki temelji na hibridizaciji športa in bivanja, ter na plastenju namenskih poti – športnih – hitrih, ki povezujejo športna igrišča, s t.i. »loop-i«, ter peš poti, ki se vijejo okoli stanovanjskih blokov, parkirišč, otroških igrišč in zelenic.

Objekt nove Fakultete za šport sva razdelili na dva dela z notranjo povezavo, v obliki mostu, preko Vojkove ceste. Na nekdanje prazno parkirišče, na vzhodni strani Ekonomske fakultete sva umestili bazen in veliko športno dvorano, ki bosta služila meščanom in tudi študentom drugih fakultet, na stran parka – vzhodno od Vojkove cesta, pa ostale telovadnice in predavalnice namenjene za poučevanje.

Pri oblikovanju objekta sva se oprli na praelement, izpeljan iz atletske steze. Za vodilo sva vzeli »kinesis« – gibanje, ki je skupno vsem športom in tako objekt prepredli z notranjimi in zunanjimi potmi – »loopi«, ki izhajajo iz kinetičnega praelementa. Ves športni program je vkopan, zato v pritličju dobimo galerije med telovadnicami, ki so javnega značaja in dopuščajo neformalno delo, učenje, druženje študentov ter profesorjev. Osrednjo avlo prebada plezalna stena, ki se vzpenja do vrha fakultete po osrednjem okroglem stopnišču, ki je ponovno del komunikacijskega loopa. V višjih nadstropjih so študijski prostori in kabineti za zaposlene z notranjimi atriji, ki omogočajo osvetljenost osrednjih prostorov.

#fakultete in akademije #tipologije visokošolskih stavb #rekreacijske površine

icon-prev
icon-next