Prostor oddiha in učenja na Metelkovi

Luka Pogačar

Mentor: prof. Jurij Sadar, u.d.i.a.

Asistentka: Ana Kreč, m.i.a.

Demonstratorja: Urban Hribar in Miha Lorenčak

Projekt se nahaja v mestu Metelkova v Ljubljani, na trati med kluboma Tiffany in Gromka. Na lokaciji najdemo nekaj dreves in betonske stopnice, ki vodijo v lokalno poglobitev terena. Te postanejo središčni element enega izmed dveh  novo nastalih manjših objektov.

Projekt je izpeljan iz praelementa globokega okna, ki je bil kot zanimiv detajl izpostavljen pri analizi Teološke fakultete. Ta se proti zunanjosti vizualno oži in izostri svetlobo, ki prehaja skozi okno.

Programsko nov projekt predvideva dva manjša objekta. Prvi je prostor oddiha in ima tipologijo stolpa, drugi pa je prostor učenja, in sicer v obliki horizontalne različice stolpa. V prostor oddiha se vstopi skozi nižji in temnejši prostor. Ta je namenjen sprostitvi in umiritvi obiskovalca. Šele nato se ta sprehodi v  središče kontemplacijskega objekta. Tam so ohranjene prvotne stopnice, najdene na lokaciji, na katerih obiskovalec lahko posedi, se spočije ali pa se po njih sprehodi. Notranjost prostora za oddih je najbolj atraktivna prav v njegovem središču. Tu se strop sorazmerno zožuje z višino in ustvarja dramatično in svetlobno dinamično okolje. Prostor učenja je sestavljen iz betonskih okvirjev, ki se povečujejo proti severu. V prostor na ta način prihaja več pozitivne, južne svetlobe, ki spodbuja k učenju.

#prostori izobraževanja #100 let Univerze v Ljubljani #javni prostor

icon-prev
icon-next