Zloženka ob novi AGRFT

Pina Razinger

Mentor: prof. Jurij Sadar, u.d.i.a.

Asistentka: Ana Kreč, m.i.a.

Demonstratorja: Urban Hribar in Miha Lorenčak

Idejni projekt raziskuje vpliv barv na posameznika in njegovo razpoloženje. Za končni projekt so bile izbrane štiri:

  • rumena, ki predstavlja kreativnost, izžareva vedrost in svetlost – z njo je bil ustvarjen sproščen prostor za druženje,
  • zelena je barva potrpežljivosti; predstavlja naravo, srečo, varnost ter ravnovesje. Izbrani zeleni odtenki človeka umirjajo ali poživljajo, kar ustreza učilnici, kamor študentje pridejo z namenom, da se čimbolj nemoteno posvetijo svojemu delu.
  • Modra izžareva modrost in razvoj. Vodi nas v razmišljanje, svobodo in globino, zato je primerna za konferenčno sobo, kjer si svoje ideje in znanje izmenjuje večja skupina ljudi.
  • Rdeča barva deluje strastna, drzna, ter hkrati nevarna. Z njo moramo ravnati premišljeno, saj je lahko hitro preveč intenzivna. V prostoru za učenje bi lahko bila moteča, zato je umeščena v bistro.

Skozi barvno študijo je bilo ugotovljeno, da se zeleno ali rumeno obarvana soba bolje ujema s pogledom na zelene površine, medtem ko se pogled na mesto bolje ujema z modro in rdečo barvo.

Ideja in oblika projekta sta izpeljani iz preproste papirnate zloženke, t. i. »papirnate žabice«. Zanimiva oblika in način zgibanja sta omogočila prikaz učinkov različnih barv. Zloženka je bila skozi konceptualne kolaže, 3d modeliranje in načrte, preoblikovana do končne oblike. Pritlični del je v celoti prehoden in delno zaprt z barvnimi stekli. Po stopnicah se povzpnemo v nadstropje, kjer se prostor razdeli na štiri zaprte prostore s stenami v rahlem naklonu. Med njimi nastane skupna in odprta terasa proti nebu.

#prostori izobraževanja #100 let Univerze v Ljubljani #javni prostor

icon-prev
icon-next