Fab Lab v podhodu Celovška

Gregor Pörš

Mentor: prof. Jurij Sadar, u.d.i.a.

Asistentka: Ana Kreč, m.i.a.

Demonstratorja: Urban Hribar in Miha Lorenčak

Osnovo za idejni projekt predstavlja praelement – organsko izvotljen kvader povezan s kvadratno odprtino na vrhu. Prehajanje svetlobe skozi ožino iz zgornjega, v širši, spodnji del ter mehko oblivanje sten sta ponazorjeni s prirezanim stožcem. Ideja kompozicije temelji na spreminjanju svetlobnih učinkov v prostoru, ki se odzivajo glede na raznoliko materialnost. Gre za dimenzijsko tri raznolike stožce, ki oblikujejo povezan in hkrati ločen prostor preko distribucije svetlobe.

Lokacija za projekt je podhod pod Celovško cesto v bližini Kina Šiška. Predlagani program je fab-lab za mlade, kjer bi le-ti imeli priložnost, da se seznanijo z napredno tehnologijo. Fab-lab obsega večnamenski prostor, kjer bi obiskovalci podrobneje spoznali delovanje naprav, ter še dva manjša, servisna prostora, kjer bi naprave lahko tudi preizkusili in jih v prihodnosti redno uporabljali.

Trije prostori – prepletajoči se valji vsak zase tvorijo ločen prostor z lastnim učinkom svetlobe. Ta prehaja v krilna prostora skozi svetlobnik v sredinskem valju in pasove prosojnega stekla. Povezuje ju osrednji, prehodni prostor. Poseg zaradi majhnega merila omogoča nemoteno prehajanje ljudi skozi podhod in hkrati vanj, skozi prosojne pasove predelnih sten valjev, dovaja dovoljšno količino svetlobe, da v njem ustvari prijetnejšo atmosfero za prehod skozi, delo in promocijo digitalnih orodij.

#prostori izobraževanja #100 let Univerze v Ljubljani #javni prostor

icon-prev
icon-next