Novi inštitut Pedagoške fakultete

Nika Razpet, Urška Praper

Mentor: prof. Jurij Sadar, u.d.i.a.

Asistentka: Ana Kreč, m.i.a.

Programsko prostorske analize iz prvega semestra so pokazale, da ima UL, Pedagoška fakulteta (PeF) pomankanje raznolikih učnih prostorov, predvsem večjih učilnic in predavalnic ter pisarn oziroma kabinetov za profesorje. Neizkoriščen prostorski potencial obstoječe stavbe PeF je tudi nefunkcionalna, malokrat uporabljena osrednja avla, ter povezovalni hodniki, ki se končajo v »slepo ulico«.

Projekt, ki obsega dozidavo k Pedagoški fakulteti ter Inštitut za medstrokovno povezovanje pedagogike in arhitekture, je lociran na južnem delu parcele ob neposrednem stiku Vojkove ceste na vzhodu in Gosarjeve ulice na jugu. Z obodno karejsko zazidavo, ločiva hrup od notranjosti in na tak način pridobiva novo, tiho in večnamensko zeleno plazo. Dozidava PeF in inštitut sta med seboj povezana, prav tako pa se navezujeta na obstoječo stavbo fakultete. S povezovanjem in kroženjem študentov ter profesorjev ustvariva boljši pretok in sodelovanje med uporabniki objekta. Med obstoječo stavbo in novim prizidkom sva tako ustvarili dva zunanja ambienta, manjši introvertirani vrt z zelenjem in vodo, ki je dostopen iz knjižnice, ter večjo družabno zeleno plazo dostopno iz ulice, kjer lahko uporabniki prehajajo med telovadnico in fakulteto, ter iz vrta knjižnice.

Projekt ne reši le prostorske stiske fakultete, ampak izboljša tudi njen pretok ljudi, spodbuja sodelovanje ter ustvarja boljši zunanji prostor za delo, druženje in učenje.

#univerza in mesto #fakultete in akademije #tipologije visokošolskih stavb

icon-prev
icon-next