Polno s praznim

Eva Hočevar

Mentor/-ica: prof. Mojca Gregorski

Demonstratorja: Špela Kranjec in Aljaž Tumpej

ZASNOVA HIŠE V HRIBU / UPOŠTEVANJE NAČEL ARHITEKTA / AIRES MATEUS /pozitiv-negativ, stereotomno, polno-prazno, svetloba, belina

Idejno zasnovo arhitekture predstavlja volumen pozitiva in negativa. Kompozicijo hiše uravnotežujejo praznine, ki so del koncepta polno-prazno. Nastopijo na južni polovici hiše in so glavni vir svetlobe. S tem je določen tudi notranji prostor. Svetel južni del zavzemajo dnevni prostori, temen severni pa servisni prostori. V centru je atrij, ki med seboj povezuje vse štiri etaže, odpira pogled iz prostora v naravo in dovaja svetlobo hiši.

Iz terena se dviga bela, polna masa. V njej vidim praznino, kot kontrast in kot sestavni del celote. V napetem razmerju polnega in praznega je svetloba tista, ki vodi mojo pot. V belini izstopa odprtina, ki nakazuje vhod. Svetloba, ki se odseva v temnem stopnišču me nagovarja, da stopim naprej. Skozi steklo atrija opazim silhueto drevja, ki me vabi v senco svoje krošnje. Za vogalom se spustim v visok in svetel prostor. Usedem se v naslanjač in gledam. Na obzorju vidim sonce, ki zapušča svoje mesto na nebu in na beli fasadi hiše riše mehke sence.

#identiteta #prilagodjivost v arhitekturi

icon-prev
icon-next