Stanovanjska pozidava Spodnji trg

Mia Jelaska, Iva Živković

mentor/-ica: izr. prof. Mihael Dešman, u.d.i.a.

demonstrator/-ka: Maja Cvelbar, abs.arh., Lucija Draginić, abs.arh.

asistent/-ka: Vlatka Ljubanović u.d.i.a

Lokacija je ob regionalni cesti na robu kraja. Teren se spušča v blagem naklonu od gozda proti jugu. Orientacija in naklon terena omogočata dobro osončenost in poglede.
Zasnova se zgleduje po gručasti postavitvi hiš v središču Gornjega Grada. Tudi za kmetije je značilna gručasta postavitev stavb, ki tvorijo notranje dvorišče. Tako zasnovo povzamemo s postavitvijo pritličnih atrijskih hiš okrog skupnega dvorišča. Parkiranje je na skupnih prostorih, tako je atmosfera na dvoriščih sproščena. Danes si težko predstavljamo, da se z avtomobilom ne pripeljemo do vhodnih vrat. Zato jih nisva popolnoma izločili, ampak sva omejili promet v naselju s cesto, ki je tudi shared space, z majhnimi žepi za avtomobile. V obeh gručah se nahaja shared space comunity style kuhinja za druženje in zabavo, ki je z nadstrešnico povezana z vsakim privatnim vhodom.
Naselje obdaja sadovnjak, ki je tradicionalno del domačije, pri nama pa del shared comunity ideje.
Koncept hiše je skupnostni prostor za mlado družino in starostnika, tako da nastane medgeneracijsko naselje ruralno – urbanega tipa.
Skušali sva ustvariti podeželsko atmosfero. Z zgledovanjem po skandinavski atrijski hiši sva ustvarili pritlične prostore z veliko svetlobe in povezavo s teraso. V večjem stanovanju so prostori organizirani okrog atrija, ki zagotavlja južno svetlobo v spalnicah. V obe stanovanji se dostopa skozi skupno vežo, ki povezuje tudi zunanjo teraso.

#stanovanjska soseska #ideal hiše z vrtom #medgeneracijsko bivanje

icon-prev
icon-next