Tržnica Dragulji Izole

Sara Mask

profesor: izr. prof. mag. Alessio Princic

konzultant: Paulo Barbaresi u.d.i.a.

demonstor: Mia Konjikušić, Maruša Kovač, Sandi Naglič

Tržnica je locirana v osrednji del Izole, in sicer na območju trga ter parkirišča Lonka. Južno od tržnice se nahajajo obstoječe hiše, zahodno od nje pa je srednja šola za gostinstvo. Direkten pogled proti morju ji zastira na novo zgrajeno stanovanjsko-poslovno poslopje, ki je del naše zasnove waterfronta. Kljub temu, da je območje zaprto iz 3 strani in direktno ne ponuja razgledov, temu prostoru, daje dodatno vrednost bližina centra mesta, bližina morja ter umirjenost novo nastalega trga. Na vzhodnem robu območja je možen dostop iz ceste, ki pa je že zdaj namenjena samo za stanovalce, dostavo ter umirjen promet.
Zaradi bližine starega mestnega jedra, se tudi sam koncept zasnove tržnice naslanja na poustvarjanje manjših prostorov – trgov znotraj območja. Tržnica je zasnovana kot kombinacija enakih šesterokotnikov zgrajenih iz jeklene konstrukcije, na katere je obešena 3 slojna zasteklitev. Z združitvijo 7 manjših šesterokotnikov je nastal večji paviljon v obliki rožice. Obe obliki paviljonov sta pokriti s piramidalno stekleno streho pod kotom 45 stopinj, ki je obešena na jeklene nosilce.
Manjši paviljoni so namenjeni za sanitarije, informacije, trafiko, občasne ponudnike, … Večji paviljoni pa se razlikujejo med seboj glede na storitev. Trije so namenjeni ponudbi tako sveže (pekarna, ribarnica, mesnica), kot tudi pripravljene hrane (restavracija). Dva pa sta namenjena lokalnim pridelovalcem sadja in zelenjave, saj lahko v njih na stalnih stojnicah ponudijo svoje pridelke.

#mediteranska arhitektura #tržnica #ulični prostor

icon-prev
icon-next