Prinčič

MASTERPLAN IZOLA 2019 – 2020
NOVI LUNGOMARE ZA IZOLO

Kaj je tista lepota in tisti duševni mir, ki ga imajo vsa mediteranska mesta, smo raziskovali, ko smo obiskali Gradež, Trst, Umag, Piran… In kar smo začutili, smo zapisali v naše skripte, ki so postale osnova za projekt Izola – območje Argo. Območje pred barkami je novi Lungomare s trgovinami, kavarnami z drevoredom in z močno identiteto. Interna površina je park za vse, park kot središče, kot prostor za družine, park, ki združuje vse nove pomembne funkcije Izole od Arga – danes kulturni center, v odnosu do nove občine, mimo stare šole in nove tržnice na Lonki do krožišča, ki je začetek avenije, utripni trg, ki prodre v novi zaliv s plavajočim otokom in z novo turistično plažo.

V seminarski delavnici smo iskali idejo mediteranskega duha, si ogledali Poreč, Novigrad, Gradež, Trst, Sesljan, Piran in Izolo, ter vse podatke razporedili v sledeče kategorije: svetloba, barva, tekstura in materiali – stene/tlaki, javni prostor, obalni pas/prostor – »Waterfront«, odprtine-arkade-lože, globina-senca kot potreba in risba arhitekture. Enciklopedijo mediteranskega duha smo uporabili za masterplan Izola IPA3/4 in Argo. Avenijo Cankarjev drevored smo predelali v novi longitudinalni trg. V ekipi smo imeli tudi umetnike, kar je pripomoglo h ključnemu povezovalnemu elementu strateškega pomena med zalivom IPA3/4 in zalivom stare ladjedelnice s futurističnim plavajočim otokom, projekt 2018/19.

Vizija za novo Izolo zahteva nosilni prometni obroč, določitev lokacije za parkirišča in zamenjavo klasičnega prevoza z električnim, malim prevozom, edinim dovoljenim v internem pasu.

Novi Lungomare je močna poteza, definirana s kontinuirano linijo objektov v enakih tonih, dvojnim drevoredom, veliko ploščadjo pred marino ter trgom za vse kulturne in ekonomske dejavnosti. Arhitekturni volumni na Dantejevi ulici so ohranjeni, revitalizirani ali novi (vile), cesta postane elegantna in kvalitetna. Med Lungomare in mestom se nahaja park za družine z otroki.

Park vsebuje vse nove javne funkcije, občino, hotel, teater, malo čolnarsko šolo, kulinarično šolo, poveže pa se tudi z novo tržnico na Lonki. Zamislili smo si mesto za ljudi, promovirali lepoto in dali na papir mediteranski duh.

profesor: izr. prof. mag. Alessio Princic; konzultant: Paulo Barbaresi u.d.i.a.; demonstratorji: Mia Konjikušić, Maruša Kovač, Sandi Naglič

študenti: Mia Konjikušić, Korina Kuzmić, Manca Ropret, Maruša Kovač, Sandi Naglič, Flori Kermauner Jesih, Jos Kuštrin Turčinović, David Vavtar,

Klemen Frece, Jernej Koritnik, Sara Mask, Jan Gržinčić, Martin Majcen, Nika Koren, Žana Korenjak, Tilen Kos, Petra Kovačič, Luka Korošec, Eva Krznarič in Ana Kosmina

MASTERPLAN IZOLA 2019 – 2020

RAZISKAVA

360 VIRTUAL TOUR

DELA ŠTUDENTOV

Corner Light House

Eva Krznarič

Corner Light House

Coworking paviljon

Petra Kovačič

Coworking paviljon
Paviljon med drevesi

Tilen Kos

Paviljon med drevesi

Paviljon za ustvarjalnost

Luka Korošec

Paviljon za ustvarjalnost
“Street Art” paviljon

Žana Korenjak

"Street Art" Paviljon

Vetrnica šestih melodij

Ana Kosmina

Vetrnica šestih melodij

111 Marina Ave

Martin Majcen

111 Marina Ave

Butični Hotel

Mia Konjikušić

Center idej Izola

Klemen Frece

Center idej Izola
Hotel Park

David Vavter

Mare Blue Apartments

Jon Kuštrin Turčinović

Mare Blue Apartments
Mestna hiša Izola

Jan Gržinčić

Mestna hiša Izole

Pomorski center Izola

Maruša Kovač, Sandi Naglič

Pomorski center Izola
Promenada Izola

Manca Ropret

Promenada Izola
Stanovanja ob Waterfrontu

Jernej Koritnik

Stanovanja ob Waterfrontu
Tržnica Dragulji Izole

Sara Mask

Dragulji Izole

Vila blok

Flori Kermauner Josih

Vila blok
Vila Blok Insula

Korina Kuzmić

Vila blok Insula
Villa Mediterranea

Nika Koren

Villa Mediterranea