Server Terme

Lovre Mohorič, Iza Oblak

mentor/-ica: izr. prof. Vasa Perović MA BiA
asistent/-ka: Anja Vidic u.d.i.a., konzultant: Jure Grohar u.d.i.a.

Grajski marof leži na jugu vasi Grad, ki je gospodarsko nerazvita in turistično neatraktivna. Poslopje je v preteklosti služilo kot premožna grajska kmetija, zgrajena v drugi polovici 17. stoletja. Danes tamkajšnji objekti s historično vrednostjo propadajo, zgrajeni pa so novi kmetijski objekti, ki nimajo arhitekturne vrednosti.
Projekt »Sever terme« vpeljuje nove sodobne programe – farmo strežnikov s termami, ki oživljajo trenutno zapuščeno krajino.
Strežniki so podatkovne enote z več računalniki, ki so masovno zbrani na enem mestu in proizvajajo ogromne količine odvečne toplote, katero bi preusmerila v ogrevanje objektov na parceli. Nad strežniki zrastejo terme, prežete z naravo, v bližini pa se pojavi ogrevano jezero konkavne oblike, ki pripomore k večji turistični prepoznavnosti. Z ohranitvijo naravnega okolja ter kulturno dediščino, v ruševine kmetije integrirava skupek različnih programov, kateri bi jo ponovno oživili. Nastanitve kot dve identiteti omogočita različno bivanje in povežeta parcelo v celo. S tem se vzpostavi simbioza programov.
Najin cilj je v celoti razviti dejavnosti za prosti čas, kulturo, šport in rekreacijo ter z njimi povezano infrastrukturo.

#nove ruralne tipologije #revitizacija/reanimacija podeželja #turizem #gostinstvo in kulinarika na podeželju

icon-prev
icon-next