Pod jablanami

Aleksandar Mišković

mentor/-ica: izr. prof. Vasa Perović MA BiA
asistent/-ka: Anja Vidic u.d.i.a., konzulatant: Jure Grohar u.d.i.a.

Projekt izhaja iz ideje združitve tradicionalne kmetijske panoge, z bolj sodobno idejo turizma na kmetiji. Gre za sožitje sadjarstva, oskrbe za drevesa, obiranje plodov, biološko pridelanih izdelkov ter »počitnic« med drevesi.
Izvrstna prst ter dolga kmetijska tradicija dajeta projektu odlično agrikulturno podlago, katero s sodobnim turističnim pridihom privedemo v 21. stoletje.

Arhitekturni del projekta sestavlja delno vkopana klet na katero je postavljen lahkoten paviljon organskih oblik.
Paviljon tvorijo trije transparentni volumni pod eno streho, ki vsebujejo vso administracijo, kavarno in degustacijski prostor. V kletnih prostorih je proizvodnja predelave sadja in shramba izdelkov.

Tla paviljona so abstrahirane plastnice – krajina »steče« skozi objekt.

Med krošnjami jablan se skrivajo majhni vkopani bivaki, ki obiskovalcem nudijo kvalitetno preživljanje časa v neposrednem stiku z naravo. Integracija bivakov v teren zagotavlja zasebnost, hkrati pa se odziva na že obstoječe stanje lokacije. S premišljeno umeščenimi arhitekturnimi potezami nastane krajina z večjim kmetijskim potencialom, ter zanimivimi prostori za oddih in počitek.

Združitev agrikulture in turizma spodbuja razvoj Gorička. Program z neokrnjeno naravo in pristno kmečko izkušnjo vabi turiste, hkrati pa z izmenjavo znanja in dobrin združuje okolico.

#revitalizacija/reanimacija podeželja #sadjarstvo #turizem #gostinstvo in kulinarika na podeželju

icon-prev
icon-next