Kozja farma
Ajda Lukman, Eva Lupše
Program kozje farme rešuje problematiko opuščanja kmetijstva na Goričkem in s tem zaraščanja travnikov, zmanjševanja biodiverzitete in propad tradicije sirarstva na Goričkem, ki vključuje predvsem pridelavo skute in prekmurskih sirov.
Pri zasnovi stavbe je pomemben tok surovin, ki je potreben za pridelavo mlečnih izdelkov. Ta tok ustvarja specifične prostore ( zunanje in notranje) in povezanost med njimi.
Kozja farma, ki vključuje sirarno in trgovino, je samozadostna kar se tice prehrane živali, izkoristi veliko travnato površino, ki jo nudi lokacija.
Kozja farma stremi k načelu »lokalna pridelava in lokalna prodaja«, postane kulinarična znamenitost in omogoča stik ljudi z naravo in živalmi, ter nudi izobraževanje na področju pridelave mlečnih izdelkov.
#kmetija #domačija #živinoreja #sirarstvo #turizem #gostinstvo in kulinarika na podeželju