Hotel Al Hidan

Nik Štrubelj

mentor/-ica:  doc. dr. Špela Hudnik,  u.d.i.a.

demonstrator/-ka: Karin Rajh

Wadi al Hidan se nahaja 50km JZ od jordanske prestolnice Amman. Skozi dolino al Hidan teče reka, ki se v bližini Mrtvega morja združi s reko wadi Mujib-a. Prevladujoče geološke strukture na tem območju so apnenčaste ter vulkanske kamnine. V dolini bivajo beduini, ki se ukvarjajo z različnimi agrokulturnimi projekti.

Ena od razvojnih strategij Jordanije je Eko turizem, ki v zadnjih letih privablja veliko ljudi. Vzpostavlja se potreba po prenočiščih, saj Eko turistični programi nimajo potrebne infrastrukture.

Konceptualna zasnova projekta Hotel al Hidan predstavlja arhitekturo, ki se vertikalno integrira v steno soteske reke in združuje jordansko vernakularno arhitekturo, nomadsko življenje beduinov, geologijo in botaniko.

Zasnova hotela izhaja iz osnovnih dimenzij hiše fellahinov (avtohtonih prebivalcev doline) – modula 4×4, ki so umeščeni v raster konstrukcijske mreže. Kompleks je sestavljen iz recepcije, restavracije, bara, petindvajestih spalnih enot, skupnih prostrov za sprostitev ter odprte ploščadi z bazenom. Osrednje komunikacijsko jedro predstavlja zeleno vetikalo avtohtonih rastlin, ki ustvarajo ugodne mikroklimatkse pogoje. Materialnost in oblika fasade je zasnovana v odnosu s ekstremnimi klimatskimi pogoji (3-38°C, dvig vodne gladine ≤ 10m) in geološko strukturo.

#kultura beduinov #tradicionalna arhitektura Srednjega vzhoda #krajina #geologija #botanika

icon-prev
icon-next