Geology museum in Sito

Tajda Jeras

mentor/-ica:  doc. dr. Špela Hudnik,  u.d.i.a.

demonstrator/-ka: Karin Rajh

Projekt se nahaja v dolini Wadi Al Hidan v Jordaniji. Naravno nastali rečni kanjon se razteza med gorami guvernata Madaba in Mujib Biosphere naravnim rezervatom, vse do Mrtvega morja. Erozija je povzročila premik pobočij proti dolini in posledično ustvarila nešteto vodnih teles različnih velikosti in globin. V zimskem času je pokrajina zaradi dežja pretežno zelena, v preostalemu delu leta pa vlada suša in prevladujejo naravni toni kamnin.

Pokrajina ima zanimivo topografijo in dobro vidno geološko strukturo. To je bilo izhodišče za moj koncept geološkega muzeja IN SITO. Zasnova temelji na ideji »in sito«, kar v danem primeru pomeni biti v interakciji s kamnino. Muzej zajema vseh 11, v dolini obstoječih, slojev formacij kamnin z različnih geoloških obdobij, od 500 milijonov let nazaj do danes.

Geološki muzej je zasnovan kot 268 m vertikala, ki je razdeljena na dva del: nadzemni in podzemni del, ki sta v nenehnem dialogu. Podzemni del je zasnovan kot sistem jam, ki predstavljajo kamnine »in sito« v naravnem okolju in se jih obiskovalci lahko dotikajo. Vidni so sloji formacij kamnin in njihove lastnosti, strukture, teksture, barve, vonj in zvok. Zgornji del pa je zasnovan kot muzej z razstavnimi prostori, recepcijo, administracijo z manjšim depojem, panoramo ter manjšim barom.

Dvigala kot osrednja komunikacija v objektu predstavlja povezovalni element obeh delov muzeja. Obiskovalce popelje na potovanje skozi čas in prostor. Različne kontekste prostora nastanka kamnin doživijo preko vizualnih in zvočnih podob.

Arhitekturna pojavnost je intimno integrirana v naravno okolje, saj je njena (zunanja) podoba narejena iz materiala, ki je nastal ob izkopu podzemne vertikale muzeja.

#»site specific« #krajina #geologija in botanika #tradicionalna arhitektura Srednjega vzhoda

icon-prev
icon-next